Kemisk peeling

Lägga syra i ansiktet? För många låter det otänkbart eller i alla fall svårbegripligt men behandlingen har faktiskt funnits i tusentals år. Den egyptiska drottningen Kleopatra sägs ha badat i åsnemjölk (mjölksyra) för att få vacker och spänstig hud.

Med en kemisk peeling vill man uppnå en förbättring samt ”föryngring” av huden. Genom att applicera olika syror avlägsnas det allra yttersta hudlagret med döda hudceller och huden får på så sätt en uppfräschning. Detta stimulerar också bildandet av nya hudceller. Efter en behandling blir huden lenare och porerna drar ihop sig. Även vissa mindre och ytliga rynkor och pigmentfläckar kan försvinna. Slutresultatet blir att huden får ett fräschare, slätare och yngre utseende.

Vad är kemisk peeling?

Kemisk peeling är ett samlingsnamn för många olika behandlingsformer och det finns en mängd olika syrapeelingar. Den mest kända är nog AHA-syran som är en lite svagare syra. TCA-syran (triklorättiksyra) är mycket starkare och därmed effektivare som behandlingsmetod men medför också större konvalescens. OBS! För att behandla huden med TCA-syra krävs adekvat utbildning och särskilt certifikat.

Hur behandlingen går till varierar– vid en AHA-peeling appliceras syran och får verka i några minuter och en stickande eller svidande känsla kan uppstå. Vid en TCA-peeling appliceras syralösningen ett visst antal gånger tills önskvärt behandlingsdjup uppnåtts. TCA-peelingen känns mycket mer och många beskriver känslan som ”brännande”.

Efter en AHA-peeling brukar huden fjälla lätt och få en rodnad. Vid den starkare TCA-peelingen blir rodnaden mer omfattande och huden kan även svullna upp. Ibland förekommer ytligare sår och missfärgningar. Några dagar efter behandlingen brukar huden börja flaga, det är oftast snabbt övergående och avtar någon eller några veckor efter behandlingen.

Tiden efter en kemisk peeling blir huden mycket känslig för solljus. Använd alltid en solkräm med mycket hög solskyddsfaktor oavsett om du vistas utomhus eller inomhus.

Välj din behandlare med omsorg när det gäller kemisk peeling!

/Emma

En kemisk peeling kan förbättra följande hudtillstånd:

  • Acne och acneärr
  • Åldersfläckar och solfläckar
  • Solskadad hud
  • Fina linjer och rynkor
  • Ojämn pigmentering
  • Grovporig hud
  • Ärr
  • Rosacea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.